Kort fortalt

Effektiv vindmotor med lodret aksel som kan bruges til privat elverk og meget andet med vinger som altid har maksimal indstilling til vinden

Projektet

Hej!
Min ide har jeg givet navnet "Windmotor". Jeg synes ikke at den kan kaldes mölle, da den er placeret på en lodret centrumsaksel. Vingerne fungerer närmest som sejl der roterer, så de hele tiden har optimal stilling i forhold til vindretningen. Udvekslingen er 1:2 således at vingerne (sejlene) roterer i halv fart i forhold til rotoren. Centrumakslen, hvor vingernes styrehjul er fastgjort, roteres for at justere vingerne til vindretningen, som styrevingen drejer en almindelig vindmölle. jeg har gjort en prototype. (der fölger en lille film med). Prototypen har 2 vinger og konstruktinen gör, at der ikke bliver nogle dödpunkter. Numere mener jeg dog, at det optimale er 3 vinger, når man skal tage hensyn til både drivkraft og turbolens.
Fordele med vindmotoren er at man får stor drivkraft og relativ langsom rotation, så man ikke behöver gearkasse. Det tilrådes st styre centrumsakslen med motorkraft, da der behöves en stor styrevinge for at göre det med vindkraft. Transmissionen mellem centrumsakslen og vingeakslerne skal väre lydsvag. Der kan man anvende kädeträk eller tandhjulsudveksling. Meningen er at der ikke skal väre mere stöj end hvad vindens susen i träerne gör.
Til vingerne har jeg valgt gennemsigtig mat nylonplade for at begrense både skygger og reflekser. Jeg har tänkt mig en såkaldt "pandekagedynamo" indbygget i bunden af vindmotoren så den f.eks. kan placeres som en enhed direkte på et tag. Der kan findes flere andre anvendingsområder f.eks. til vandpumpning. jeg har til og med tänkt mig at den skulle kunne drive en båd i stedet for sejl.

Jörgen Hansen,
Runslingan 20b,
224 77 Lund
Sverige