Kort fortalt

Over 8.000 i vores gruppe bruger facebook til at hjælpe hinanden med at finde frem til anvendeligt storskrald på gaden i Århus.

Projektet

Det er fremragende at finde en gratis stol på gaden. Især hvis man lige står og mangler en. For bedre at kunne finde frem til stolen, bordet, sofaen eller lampen, der er sat ud til storskrald, er denne gruppe oprettet.
Find den her: https://www.facebook.com/groups/145462912191397/

Medlemmerne ser tilfældigt storskrald på gaden og tager et billede med deres telefon og uploader det til gruppen samt adressen. Hvis nogen kan bruge det så henter de det - det er der som regel altid én der kan. Uanset om det så er en stol, potteplanter eller 50 ballondyr. Vi har på nuværende tidspunkt over 8.000 medlemmer og har formidlet over 3.500 opslag af ting som kommunen ellers skulle have brugt ressourcer på at fjerne fra gaden og køre til forbrænding. Vi aflaster derfor miljøet ved at nedbringe mængden af affald, rydder gaden, sparer vores medlemmer udgifter til ting og nedbringer kommunens udgifter til at afhente tingene.

Tidligere medieomtale af vores gruppe:

Fjerde afsnit i magasinet: "For en 10'er blandet". I dag om skrald og genbrug. (21/12-2012)
http://vimeo.com/56085355#t=7m58s

Trendy storskrald på Facebook. (26/01-2012)
http://www.dr.dk/P4/Aarhus/Nyheder/Aarhus/2012/01/26/085523.htm

Spørgsmål / svar

Anders Schunk og Mark Skiffard | tir, 08/20/2013 - 23:43

Hej Mads. Nej vi har ikke været i kontakt med siden www.storskrald.dk - Jeg har godt set den tidligere hvor Århus desværre ikke var med, men det er så kommet nu kan jeg se. Så vidt jeg kan se har de ikke en app pt? Mit umiddelbare indtryk er at selvom siderne sigter efter nogenlunde det samme, så er det ad to meget forskellige veje. På siden dér skal man vide hvad man leder efter for at finde det og i øvrigt gå ind på deres side. Det kræver også at brugerne katalogiserer de ting der kan afhentes så folk kan søge efter eksempelvis en hammer. Vi satser på at gøre det så enkelt som muligt for uploaderen. Altså blot tag et billede på gaden, skriv adressen og gå videre. Vores store styrke ligger netop i at folk får et billede op på facebook - en side som de i forvejen bruger mere eller mindre dagligt. De skal så tage stilling til om de kan få noget godt ud af eksempelvis et sofabord som er tilgængeligt lige nu og her. Min pointe er at folk ikke ved hvad de mangler før de ser det. For os er det meget vigtigt netop at anvende styrken ved facebook fremfor en hjemmeside. Jeg har kontakt til en studerende som er ved at se på om han i sin fritid kan udvikle en app der opfylder vores ønsker. Det kan dog kun blive til android da udvikling af app til Iphone er forbundet med nogle omkostninger som jeg forstår det. Vi er naturligvis interesserede i at tilbyde en app til begge ting fordi det ellers kun ville komme relativt få af vores brugere til gode. Det var mine umiddelbare tanker og tusind tak for din kommentar! ( : MVH Mark

Mads Boserup Lauritsen | tor, 08/22/2013 - 20:14

Hej Mark

Tak for dit uddybende svar. Og meget enig med at det er vigtigt at bevare de spontane i ideen.

Hvilken feedback får I når i spørger om folk føler de får "for meget" spam via facebook, altså at alle billeder kommer til dem?

/Mads
ps. Og det er ok med mig hvis den APP kun kommer til Android... det er jo Open Source...

Anders Schunk og Mark Skiffard | fre, 08/23/2013 - 12:24

I og med at vi opererer på facebook så dukker vi ofte op i folks bevidsthed og det tror jeg er stærkt medvirkende til at man husker lige at tilføje noget til gruppen når man ser noget på gaden. En side på nettet vil man måske finde interessant men hurtigt glemme igen og så dør den let ud med tiden. For ikke at tale om at folk let og enkelt kan få deres venner med ind i gruppen og på den måde udbreder kendskabet til os ganske af sig selv..

Vi har ikke spurgt vores brugere direkte ad om de oplever mængden af uploads som problematisk - man ser det jo fortrinsvis bare som et lille rødt tal øverst når man logger ind. Vi har måske 10-15 om dagen pt. Vores grupper er jo begrænset til Århus (og lidt omegn) og derfor er alle opslag mere eller mindre inden for rækkevidde af vores brugere. Gruppen er også åben og det vil sige at man bare kan gå ind og se i opslagene når man har lyst uden at få notifikationer - man skal bare være medlem for at kunne skrive. Desuden er der også mulighed for at man under indstillingerne i gruppen slår notifikationer fra så man ikke bliver overvældet hver gang man åbner facebook. Det er dog nok de færreste der vil tænke på at bruge gruppen på den måde og svært at kommunikere ordentligt ud til vores brugere at det er en mulighed. Vores medlemstal er støt stigende og det tolker jeg som om at der er flere der er glade for måden det fungerer på end der er folk som er utilfredse og forlader gruppen. Desuden kan jeg heller ikke se hvordan vi skulle lave det anderledes uden at skulle bruge vores tid på at sidde og kvalitetsbedømme hver enkelt opslag. Det er også sjældent at der kommer noget op som er komplet værdiløst.. Folk nytænker og upcycler jo gerne materialerne og får noget godt ud af en stol med tre ben eller en stak paller som der kan bygges noget ud af.. Men ja det er en problemstilling som måske kunne blive relevant hvis gruppen opnår en meget stor størrelse - den tid den sorg.. ( :

App'en til Android hænger pt i en tynd tråd da den kære studerende ikke føler han kan finde tiden til at lave den.. Hvilket er ærgeligt men ganske forståeligt.. Måske vi kan finde en anden kyndig person som vil afsætte sin tid, men det er nok meget at bede om så vi håber på at rende ind i en ildsjæl som måske vil tænke at appen kunne få en udbredelse med baggrund i vores bruger-størrelse som var interessant for ham at sætte sit navn på.. Vi har i sagens natur ikke ret mange penge at tilbyde..