Kort fortalt

Økologi, respekt, ansvarlighed og stærke traditioner er grundlaget for væksthistorien fra Skærtoft Mølle på Als.

Projektet

På gården ”Skærtoft” og på ”Skærtoft Mølle”, som jeg i dag ejer og driver sammen med min mand Jørgen, der er 4. generation på stedet, og vores datter Marie-Louise, startede ”rejsen frem mod en bæredygtig produktion”, da vi i 1991 lagde landbruget om til økologi. Dengang synes vi, det var et kæmpe skridt, vi foretog. I dag ved vi, at det kun var det første beskedne ryk frem mod en meget større vision, som vi måske aldrig når, men som vi har dedikeret os til at arbejde frem mod.
Baggrunden for, at vi lagde landbruget på Skærtoft om til økologi, var primært vores interesse for at sikre en sund jord, et rent miljø – især rent grundvand – samt en dyb ”uvilje” mod at levere brødkorn, som var sprøjtet med gift, til den mølle, vi dengang handlede med.
Omkring 00’erne tog debatten om ”sporbarhed” fat herhjemme. Hvor kommer vores mad fra? Hvem har lavet den? Hvordan er maden fremstillet? Den debat var vi en del af – ikke mindst fordi vi selv gerne vil vide, hvad det er, vi putter i munden!
Fordi vi synes, holdninger og handlinger skal følges af, blev vores eget krav om sporbarhed til den mad, vi spiser, drivkraften til, at vi i 2004 besluttede selv ”at gå planken ud” og stå for hele værdikæden ”fra jord til bord”. Derfor grundlagde vi ”Skærtoft Mølle”, så vi med den kunne formale vore egne kornkerner til meltyper, der besidder lige nøjagtig de kvaliteter, vi ønsker, og som rummes i ordene: økologi, sundhed og velsmag.
Samtidig med, at vi herhjemme arbejde på at etablere vores nye mølle, blev jeg medlem af tænketanken Futura Syd, hvis mål var at skabe rammer for vækst på Als. Det arbejde, jeg her var en del af, er resulteret i to ”fyrtårne” for området: en bæredygtig udvikling af Sønderborgs gamle havneareal – inklusive store og markante nybyggerier indarbejdet i en masterplan, skabt af den verdensberømte arkitekt Frank Gehry – samt etableringen af Project Zero, hvis mål er at gøre Sønderborg-området CO2 neutral i 2029.
Jeg er stolt over at bo i en kommune, hvis politikere, på tværs af ideologiske forskelligheder, alligevel har kunnet samlet sig om disse to visionære projekter. Og jer er også stolt over, at politikerne har ladt os som borgere ”komme til” med skelsættende ideer, der allerede nu har sat Sønderborg og Als på verdenskortet – bl.a. ved at være repræsenteret på Bill Clintons liste over ”bæredygtige” hotsport i verden.
Arbejdet for bæredygtighed i landbruget og produktionen på Skærtoft er langt fra slut. På vores traditionsrige internationale Brød & Mad Festival har vi f.eks. i år særlig fokus på MADSPILD. Vi er – naturligvis - et ”ZEROcompany”, vi arbejder p.t. på en omlægning af vores landbrug til biodynamisk drift, og endelig er vi med i et lille netværk af syd- og sønderjyske fødevareproducenter, som arbejder målrettet ud fra en fælles vision om bæredygtighed og CO2 neutralitet mod en bæredygtig fødevareproduktion.
Det er muligt, at vi her på Skærtoft aldrig når helt frem til målet for den rejse, vi startede på i 1991, da vi lagde om til økologi. Men vi gør, hvad vi kan, for at gå vejen frem mod et bærdygtigt liv. Hvorfor, kan man spørge. Nytter det overhovedet med vores små initiativer, når man betragter ”verdens samlede tilstand”. Svaret er, at ja, det nytter, for hvis man vil forandre verden, er der kun ét udgangspunkt, der tæller: at starte med sig selv.

Hanne Risgaard, Skærtoft, aug. 2013