Kort fortalt

iPad tegneserien Shanghai 1927 skal gøre tablets til et reelt og underholdende alternativ til papirbåret undervisning i skolen.

Projektet

Med Shanghai 1927 laver vi hamrende vild digital underholdning, der kan bruges i undervisningen. Vi vil være det store, fede og succesfulde forbillede, der viser, hvorfor det betaler sig at gå bort fra miljøbelastende og papirtung undervisning.

De danske skoler flyder allerede med private og institutionskøbte tablets, og der bliver lavet en masse undervisningsmateriale til disse. Størstedelen af det materiale er både mindre effektivt og ikke ligeså spændende som det, der allerede findes på papir eller tavle. Argumentet for at bruge disse produkter bliver bid-i-halen-argumentet, at de er lavet til iPad, derfor skal de bruges, og det er kun sjældent produktets kvalitet i sig selv. Produkterne bliver som regel blot et digitalt alternativ for eleverne, så de i det mindste får lov at spille eller rode med noget digitalt, men så snart de er hjemme lægger de produkterne fra sig, medmindre de har lektier for, eller deres forældre bestemmer, det er det eneste, de må spille på iPad'en.

Det gør vi op med. Vi laver digital underholdning, der er ligeså medrivende som de spil, film, bøger, tegneserier og tv-produktioner vi ellers bruger vores fritid på. Og vi sikrer, at folk lærer noget imens, de bruger dem. Hvis vi ikke tager denne opgave seriøst, vil der gå alt for lang tid før hovedparten af både elever og lærere kan se et reelt alternativ i de digitale produkter til den allerede fungerende og papirtunge undervisning. Det vil både være spild af resurser og en spildt mulighed for at gentænke vores undervisningsindhold i et miljøvenligt format.

Indholdsmæssigt er vores forbilleder film som Galadiator, serier som Mad Men, bøger som Rosens Navn og computerspil som Civilization. De har alle det til fælles, at de er dunrende underholdningssucceser, som har gjort folk meget klogere på lige præcis det, de produkter handler om. De er skabt af en grundig research og en kærlighed til kunstnerisk dybde, der tilsammen forstærker underholdningsværdien voldsomt. Med andre ord er det netop det, at man kan lære noget af produkterne, der gør dem fede. Det forholder sig desværre alt for ofte omvendt: I det øjeblik, der står læring foran, så er det også kedeligt.

Shanghai 1927 er henvendt til 12-16-årige piger (og drenge) og handler om den 16-årige pige Xuepeng, der forelsker sig i den logerende Hua. Hun er ved at fatte, hvilken vanvittig by hun lever i som priviligeret yngste barn i en rig kinesisk bankfamile. Shanghai i 1927 er et ultra-rigt og bundløst fattigt samfund, hvor gangstere, imperialister, pushere, ludere, ludfattige, kommunister, kineser, folk fra hele verden og nationalister maser rundt mellem hinanden, højhusene og jazz-musikken. Det er en vildere udgave af de samtidige New York og Berlin og så ligger byen i Kina. Du bliver grebet om hjertet med en historie om den moderne supermagt Kina's tilbliven og en pige, der vil redde verden, men slår sig på den.

På overfladen er Shanghai 1927 en klassisk tegneserie. Den har dog et lag af animeret stemning. Bladene vejrer i vinden, skibene vugger i havnen og silkedampene buldrer fra skorstenene. Den subtile antydning af liv i de ellers stillestående og klassiske motiver antyder, at der er noget mere på spil end i tegneserie. Og ganske rigtigt, der er skjult små animationsfilm med baggrundsdetaljer, der på 10-15 sekunder fortæller, fx hvorfor alle betjentene er Sikh'er eller hvordan Xuepengs bedstemor flygtede til byen og stiftede familie. Desuden er fortællingen opbygget som et historistisk pige-tegneseriehæfte fra datiden med reklamer for skønhedsprodukter og mode. Du kan swipe udvalgte paneler, og frem kommer de fotos fra det oprindelige Shanghai, som ligger bag det tegnede billede. Det hele er bundet sammen af et interaktiv nykomponeret jazz-lydspor, som du bladrer i, mens du læser. Taleboblerne bliver i øvrigt læst op af en gammel kvindestemme, når du tapper på dem. Parallelt hermed udkommer et læringsappendix, der tilgås som website med leksikale artikler, opgavebank, lærevejledninger og generel uddybning af baggrunden i et sprog så også den interesserede målgruppe kan få en masse ud af det, hvis de vil!