Kort fortalt

Vi får virksomheder til, at udskifte deres forbrug af plast vandflasker til glasflasker.

Projektet

Projekt "RETAP" blev startet i forbindelse med COP15 i 2010, hvor det blev det blev gjort meget klart, at plast og især plastflasker udgør et større og større miljømæssigt globalt problem.

Der produceres og sælges globalt mere end 6.000.000.000 flasker om året, som udleder mere 2.500.000.000 kg CO2, og tallet er stigende.

I Danmark er tendensen, den samme. Flere og flere køber vand i plastflasker, som så via det danske pantsystem transporteres retur til producenten, som renser og fylder den op igen, for igen at sende den tilbage til forretningen, så vi igen kan købe vand på en plastflaske. Det er lidt paradoksalt, når Danmark har noget af verdens bedste postevand, og så koster det næsten ingenting.

Derudover er der ifølge sundhedsministeriet helbredsmæssige risici, ved at drikke vand af plastflasker.

Det er derfor både dyrere, mere miljøbelastende og indebærer sundhedsmæssige risici, at købe og drikke vand af plastflasker end at drikke postevand af glasflasker.

Vi satte os for, at gøre noget ved det. Kva input fra virksomheder, universiteter, kommuner og borgere, fandt vi ud af, der ikke fandtes nogle vandflasker, som både var flotte, miljøvenlige og ikke indebar nogen sundhedsmæssige risici, og som samtidig gav virksomheder og universiteter muligheden for, at promovere deres "grønne tankegang" dvs påføre logo på flasken og nemt kunne rengøres.

Med input fra både et dansk design firma, DTU og mange hundrede interviews med virksomheder og borgere endte vi med at designe og producere en glasflaske, som er lavet af Borosilikat glas (som bruges af den farmaceutiske industri grundet styrke og renhed) og låg produceret uden BPA og Ftalater. Desuden er flasken designet uden kanter, så bakterie fremkomst undgås, og kan nemt rengøres i opvaskemaskinen.

Vores rådgivere har allerede overbevist mange virksomheder (som TV2, Grundfos, IBM, Aller Press osv) til, at få gjort op med de gamle vaner, og blive "Retap-pere" dvs udskifte deres plast flasker med glas og derved reducere CO2. For hver 1000 plastflasker der spares, reduceres CO2 udledning med næsten 300 KG

Miljøministeren har allerede takket os for vores engagement.