Kort fortalt

Vi ønsker med festivalen er at skabe et bredt kulturelt og folkeligt ikke-kommercielt arrangement for alle interesserede i Lejre Kommune

Projektet

Formålet med Høstfestivalen er at skabe et bredt kulturelt og folkeligt ikke-kommercielt arrangement for alle interesserede i Lejre Kommune med fokus på at synliggøre lokal kultur, lokalt producerede fødevarer af god kvalitet samt miljø- og klimavenlige aktiviteter. Desuden mener vi, at det er væsentligt for livet i et lille bysamfund som Lejre, at der ind i mellem er mulighed for at få lidt kulturel "luft under vingerne", hvis det fortsat skal være attraktivt at bo her.

Konkret ønsker vi at give de besøgende mulighed for at købe økologiske råvarer, lokalt producerede fødevarer, se forskellig kvalitetsunderholdning, som fx børneteater, lokale bands, forfattere og malere samt møde ildsjæle og andre, der arbejder med miljø- og klimavenlige aktiviteter.

For at føre ideen ud i livet søger vi lokale virksomheder, foreninger, privatpersoner, landbrug, små producenter af fødevarer eller andre, der vil være med ved fx at stille op med en bod, en
aktivitet, fremvise kunst eller underholde. Der vil være gratis adgang til de åbne områder med boder og aktiviteter.
Hvordan spænder det så af?
En gang om året, i år er det lørdag d. 7. september, fejrer vi i Lejre egnens økologiske produkter, vores fremragende kunsthåndværkere og kunstnere og holder en festdag for alle, der har lyst til at være med.

I Lejres kulturhus, Domus Felix, er hele huset fuldt af musik og kunst fra Lejre Kunstforening, gårdspladsen og haven er fyldt med boder.

Indendørs starter vi årets kommunale valgkamp, for vi har fået vores kommunalpolitikere med på at lave Folkemøde hvor i alle har mulighed for at stille de spørgsmål til politikerne, som i trænger til at få afklaret inden valget.
Vi vil opfordre alle, der trænger til at diskutere med politikerne – det være sig om vindmøller, skolelukninger, væltede tankvogne med ukrudtsgift, økologi eller andre presserende spørgsmål til at være med kl. 11.30 inde i den store sal.
Bagefter kan debatten fortsætte ude i haven, hvor partierne har deres boder, og er særdeles parate til at snakke med alle, der vil fortsætte diskussionen.

Markedet i haven har et rigt udvalg af områdets fremragende øko-produkter – alt kan købes til en rimelig penge. Vi har to lokale stjerner mellem boderne – Mikkel Friis-Holm fortæller om sin fantastiske chokoladeproduktion og glæd jer, for han uddeler rundhåndet smagsprøver. Kokken Pernille Skjødt står her også, og snitter og hakker de lokale økologiske grøntsager til skønne salater og her er også fri adgang til prøvesmagning.

Den anden side af markedspladsen er et mylder af smukke væverier, keramik, filtninger, garn af lokalt naturfarvet fåreuld og utallige andre smukke produkter.
Bliver du sulten og tørstig har den økologiske Bager Sofus et udvalg af lækkerier, bl.a. pølsehorn med pølser fra Holbæks økologiske slagter, og Herslev Bryghus stiller op med deres fremragende bryg. Uden alkohol fås søbygårds sodavand eller saft.
Lejre Kommunes Økologiske initiativ præsenterer en række af deres tiltag, og nogle af de lokale foreninger.

Musik og gadeteater
I år vil der være flere gratis koncerter, konkret med Erik Grip som i år holder 50 års jubilæum som musiker, B-Joe’s Bluesjoint, de unge Hoyo de Manzarnes som spiller surf-rock og Albertslund Bigband, så der er noget for enhver smag.
Desuden kommer gadeteateret Teatret Beagle med forestillingen EnCykloPædisterne – et cyklende teater for børn i alle aldre.

For de udholdende slutter dagen med fællesspisning – det er i samarbejde med Henrik Svanholm fra Domus Felix og er i sagens natur ikke gratis – og så runder det swingende Albertslund Bigband af og spiller op til høstbal med jazzede udgaver af kendte pop- og rocknumre.