Kort fortalt

Brænd ikke CO2 af på at få fløjet mad ind fra fjerne egne, men sæt fokus på at udnytte de lokale råvarer, som det sker i Sønderborg.

Projektet

Friske stikkelsbær, hindbær og hyben fra buske i køkkenhaven. Sommerens sprøde gulerødder, kartofler og jordskokker lige klar til gryderne. Krydderurter som purløg, timian og kruspersille i spæde grønne nuancer.

I stedet for at hive dankortet frem henne i supermarkedet kan du hente bær og grøntsager fra din egen have. I hvert fald, hvis du som beboerne fra Dynt-Skelde-Gammelgab og Kær Halvø i Sønderborg Kommune er naboer til skove, strande og marker. Og mangfoldigheden er ikke begrænset til køkkenhaver. Gå en tur på stranden, hvis du kan plukke dine egne blåmusliger. Måske dyrker en af dine naboer ålandshvede til brød med mere bid og krumme.

Mulighederne er uendelige.

Ved at sætte fokus på konceptet: Ny Nordisk Mad i form af undervisning for borgerne, skabes bevidsthed om bedre miljø, billigere og bedre råvarer. Kan man samtidig genanvende bygningsmaterialer til f.eks. rygeovne, højbede, kartoffelkule, bliver bæredygtigheden endnu mere tydelig.

Fælles bæredygtige køkkenhaver bliver vinterens samtaleemne i de to landsbyer og opbevaring af lokale råvarer under CO2-neutrale forhold. Optakten til etablering af et "Spisekammer-laug" bliver Naturens Dag d. 8/9 på Gendarmstien ved Cathrinesminde Teglværk startskuddet. Her er både madbyttedag, workshop med opbygning af rygeovne, foredrag om fælles køkkenhaver ved Forest Gardening, undervisning i Ny Nordisk Mad m.m.