Kort fortalt

Københavns Fødevarefællesskab er en medlemsdrevet indkøbsforening, der tilbyder økologiske, lokalt producerede fødevarer til sine medlemmer.

Projektet

Københavns Fødevarefællesskab (KbhFF) er en medlemsdrevet indkøbsforening, der fokuserer på at tilbyde økologiske, velsmagende, lokalt producerede og bæredygtige fødevarer i et sæsonbaseret udbud.

Alle medlemmer af KbhFF er ikke bare kunder, men også medarbejdere og medejere. Medlemskab er åbent for alle, der støtter op om foreningens formål og som forpligter sig til at lægge tre timers arbejde i foreningen om måneden. Al udvikling og drift af KbhFF er således varetaget af medlemmerne selv, og denne fælles indsats gør det muligt at holde priser, der gør, at alle kan have råd til at købe lokalt og økologisk.

Samtidigt sikrer KbhFF's arbejde også, at de økologiske producenter får en fair og levedygtig pris for de fødevarer de producerer, hvilket er med til at gøre det attraktivt for flere at lægge om til økologi. På den måde så betyder KbhFFs arbejde, at medlemmerne får flere grøntsager for pengene, samtidigt med, at landmændene får flere penge for deres grøntsager.

Siden opstarten på Nørrebro i august 2009 har KbhFF vokset til mere end 5000 medlemmer fordelt på 9 afhentnings-afdelinger rundt i København, der tilsammen distribuerer ca. 5 tons lokale, økologiske grøntsager hver uge. Hver af disse afdelinger er lokale, engagerede fællesskaber med rødder og netværk i de bydele de er en del af.

Hver lokalafdeling er opstartet på initiativ af lokale beboere, der gerne ville have adgang til KbhFF's fødevarer tæt på hvor de selv bor. Og hver lokalafdeling har selv fundet lokaler på lokale skoler, kulturhuse, spejderhytter, ældrecaféer eller hos velvillige lokale erhvervsdrivende. På denne måde er hver enkelt lokalafdeling selvstændigt bæredygtige fællesskaber forankret i lokalsamfundet.

Kort fortalt, så har KbhFF gennem de sidste 4 år vist, at det er muligt at
• forbedre afsætningsmulighederne for små økologiske producenter og landmænd under omlægning til økologi.
• mindske ressourceforbruget ifbm. transport, emballage og spild af fødevarer markant.
• forbedre kommunikation og tillid mellem fødevareproducenter og forbrugere.
• kombinere erhvervsdrivende, almennyttigt og folkeoplysende arbejde til at ændre forbrugsmønstre til at bruge mere lokal, bæredygtig og nordisk mad.
• inspirere opstarten af lignende fødevarefællesskaber i bl.a. Aarhus, Aalborg, Odense, Lejre, Roskilde, Køge, Faaborg, Bornholm og Oslo.