Kort fortalt

Nyt Økofællesskab, 100% Off-Grid

Projektet

De sidste årtier er der nationalt set, sket en vandring fra land mod store byer, både af mennesker, penge, produktion, kulturel og intellektuel kapacitet. På globalt plan er de tunge produktioner flyttet fra fabrikker i landdistrikterne til fjerne lande i lavtlønsområder, såsom Kina og flere østlande. Arbejdspladserne er forsvundet. Det har betydet at yderdistrikterne, det såkaldte Udkantsdanmark, er blevet fraflytningsområder. Især de unge tager på uddannelse i de store byer og vender ikke tilbage og som resultat er de lokale fællesskaber og erhvervslivet under afvikling. Alt imens priserne stiger til vejrs i byerne og folk må løbe hurtigere og hurtigere for at få det hele til at køre rundt.

Hvis dette scenarie skal forandres, kræver det nye perspektiver og muligheder. Det er ikke nok, at der er frisk luft og skøn natur ude på landet. Der skal mere til, og der findes en unik, næsten uudforsket mulighed. En unik mulighed for at etablere iværksætteri med lave omkostninger. Det er her de forladte fabrikker kommer ind i billedet. Hvis vi vil det, så er der her en mulighed for at skabe noget nyt. Noget nyt, hvor perspektivet er bæredygtig livsstil og produktion i pagt med naturen. Udvikling af nye tænkemåder, både kulturelle og produktionsmæssige, kræver tid, eksperimenter og fejltagelser. Det kan lade sig gøre hvis grundlaget er gældsfrit og fri for store økonomiske omkostninger. Unge iværksættere og ildsjæle der brænder for en idé, har oftest ikke store forbrugsmæssige krav, de vil bare gerne bruge deres tid på det de brænder for, men de har brug for et miljø af ligesindede og derudover et kreativt og spændende socialt miljø. Det vil vi gerne skabe!

Hvor vil vi gøre det? Lige udenfor Ebeltoft. Ud til vandet og tæt på naturskønne Mols Bjerge. Tata Steel er en nedlagt fabrik, der ligger et stenkast fra Ebeltoft Færgehavn. Syddjurs Kommune har erhvervsjord i tilknytning dertil. Fabrikken er 9.450 kvadratmeter og den dertilhørende jord er godt 21 hektar.

Hvad er visionen? 100 mennesker der køber Tata og erhvervsjorden sammen og starter alverdens virksomheder i et stort samsurium af kreativitet, drive og god vilje! Erhvervsområdet omdefineres til erhverv- og bolig, hvor man skal lave eget erhverv. Det bliver et stort eksperiment og udviklingsområde med meget lave omkostninger som nøglen til fri udfoldelse. Fabrikken vil eksempelvis indholde en produktion af affaldsfri elementhuse, som er små offgrid huse. Produktionslokalerne er så store (8.000 af de 9.450 kvm) at de både kan indholde affaldsfri produktion af elementhuse, røgvaskere, ovne med produktion af varmt vand og el, ventilationsvinduer, produktive rensningsanlæg, ålegræsisolering, møbler, design, upcycling og indretning et cetera. Herudover vil og skal der stadig være plads til kulturelle kreativiteter: film, teater, dekoration, sang, dans, musik, praktisk højskole, foredrag, kurser, undervisning og folkemøder. Gerne en 50/50-fordeling mellem kulturskaberne og produktionsfolkene.

Økonomien bag skal struktureres således at fabrik og jord skal ejes af en fond, der låner det ud til et andelsselskab der styres af iværksætterne. Således undgåes der ejendomsspekulation. Boligerne ejes af bosætterne selv men er underlagt restriktionerne fra pågældende andelsforening.

Vi håber idéen tænder en gnist i dig. Dig der brænder for at leve et bæredygtigt, frit og ikke mindst meningsfyldt liv.