Kort fortalt

Grønne Saloner er en række frisørsaloner i Danmark, der frivilligt har udfaset størstedelen af den farlige kemi, der findes i frisørbranchen

Projektet

Grøn Salon er en miljøledelsesordning for frisørsaloner i Danmark, der har til formål at udfase den skadelige kemi i frisørbranchen. Frisører med et Grøn Salon certifikat må således ikke bruge en lang række stoffer i deres salon. Udover krav til salonens produkter, er der ligeledes krav til energiforhold samt generelle miljøforhold, alt fra energirigtig belysning til økologisk servering. En undersøgelse har vist, at frisører i gennemsnit holder 8½ år i branchen, inkl. de fire år på skolen, og astma, eksem og lungevejssygdomme er udbredt i frisørfaget. Dernæst kommer hensynet til kunderne, der med de konventionelle hårfarver bliver udsat for en lang række giftige og kræftfremkaldende stoffer. Mange frisører har kunnet genoptage deres hverv efter lanceringen af Grøn Salon.

Projektet hjælper til den grønne omstilling ved at udfase skadelig kemi, til gavn for frisører og deres kunder. Såvel dansk som EU kemikalielovgivning kommer til kort, når det gælder frisørprodukter, og Grøn Salon hjælper frisørerne til at gå længere en lovgivningen rækker. Dernæst er projektet i løbende dialog med hårfarve-producenter om at reducere indholdet af skadelige stoffer i deres produkter. Projektet har udviklet produktlister, der med en liste af hhv. godkendte og forbudte produkter til grønne saloner fungerer dels som guideline for frisører og dels som motivation for producenter.

Bag projektet står Energitjenesten samt Grønne Erhverv (Københavns Kommune). Konceptet er blevet kopieret i store dele af Norden, specielt Sverige og Finland. Der er pt. ca 35 grønne saloner i Danmark.