Kort fortalt

Den traditionelle juletræsfest får baghjul i Enghaveparken, hvor juletræer og pynt er lavet af genbrugsmaterialer.

Projektet

Hvorfor skal juletræet til juletræsfesten være grønt og transporteret fra et andet land? På Vesterbro i Enghaveparken er juletræet hjemmebygget, og børn fra skoler, institutioner og foreninger producerer selv små juletræer af genbrugsmaterialer. Juletræsfesten er et forsøg på at skabe en lokal begivenhed, hvor både social og miljømæssig bæredygtighed er i højsædet. Nøgleordene er lokal inddragelse og bæredygtighed.

2012 var det første år med grøn juletræsfest på Vesterbro, og der er planlagt bæredygtig julefest de næste tre år. Gennem november måned stod Natur- og Miljøværkstedet og Kulturanstalten for workshops, hvor knap 500 børn fra Vesterbros institutioner og foreninger deltog. Her byggede børnene juletræer af træpinde, snore, bolsjepapir, tomme kaffeposer, mælkekartoner og alt mulig andet, der normalt lander i skraldespanden, men som nu blev tryllet til julestas – med stor personlighed!

Som midtpunkt for juletræsfesten stod et kæmpe utraditionelt juletræ bygget af resttræ fra Knuthenborg Safaripark, som scenograf Lise-Lotte Justesen var idékvinde bag. Til juletræsfesten blev en hel skov af små genbrugsjuletræer sat op rundt om det store træ, så alle de besøgende børn kunne vise forældrene netop det genbrugstræ, de selv havde været med til at lave på Miljøværkstedets workshops.

Til festen oplever både børn og voksne oplever en ny tilgang til julefejringen, hvor brug-og- smid-væk-kulturen bliver sat på en lille pause. Julemanden og hans nisser kommer stadig forbi og sørger for den helt klassiske julestemning.

Værestedet Gang i gaden afholdt selv værksteder og deltog aktivt i juletræsfesten. I 2013 er det planen at inddrage endnu flere væresteder for både unge og voksne.

Vesterbro Juletræsfest er et samarbejde mellem Områdefornyelsen Vesterbro, Natur- og Miljøværkstedet Træstubben, Vesterbro Lokaludvalg og Kulturanstalten