Kort fortalt

Byt det tøj, du aldrig får brugt, med noget du hellere vil have. Det er en enkel måde at få noget nyt og samtidigt spare penge og ressourcer

Projektet

Den 10. august 2013, blev der byttet 5,7 tons tøj, da 1.476 mennesker deltog i tøjbyttemarkedet Fashion Exchange Market på Rådhuspladsen i København. Byttemarkedet blev afholdt under Copenhagen Fashion Week for at benytte modeugens momentum til at sætte fokus på tøjs egentlige værdi og danskernes forbrugermønster.

Formålet med Fashion Exchange Market er at gøre flere opmærksomme på de muligheder, der er ved et tøjbyttemarked i en branche, der ellers i stigende grad domineres af fænomenet fast fashion.

Hvert år konsumerer vi dansker 16 kilo tøj pr. år, hvilket gør os til den største tøjkonsument i Norden. Undersøgelser viser desuden, at en gennemsnitsforbruger inden for det seneste år ikke har anvendt en tredjedel af sit tøj, samt at 80 procent af alt det tøj, vi kasserer, har hele 75 procent af sin levetid tilbage. Det betyder bare, at vi besidder en masse ressourcer som bare er tage i brug.

Tøjbyttemarkeder er enkelt og gratis at deltage i. Der er ingen tilmelding. Man kommer helt enkelt, som man er og med det tøj, de sko eller accessories, man måtte ønske at bytte eller blot give videre. Det foregår på et lukket område, hvor tøjet inddeles i kategorier som herrebukser, kjoler, tasker og så videre, og deltagerne sørger selv for at placere deres genstande på de forskellige borde.

På den måde er tøjbyttemarkdet med til at forlænge tøjets levetid, fordi tøjet naturligt får en ny ejere, der sætter pris på det og vil anvende det. Det er samtidigt et tiltag til at tænke nye koncepter i en modebranche, der med et højt ressourceforbrug og høje spildprocenter i bl.a. produktionen gør den til en af de mest forurenende industrier i verden.

Fashion Exchange Market er et af Danish Fashion Institutes forbruger-orienterede initiativer i det målrettede arbejde med at fremme bæredygtighed i den danske modebranche og øge bevidstheden inden for både branchen og hos forbrugeren om den egentlige værdi af tekstiler.

Fremadrettet arbejder Danish Fashion Institute for at sikre et vist kvalitetsniveau under Fashion Exhange Market, da det lige så meget handler om at afholde attraktive og kvalitetsbeviste byttemarkeder for tiltrække segmenter, der normalt ikke vil benytte sig af byttemarkeder, som det handler om tilgængeligheden.

Byttemarkedet på Rådhuspladsen var Danish Fashion Institutes første byttemarked og løb af stablen i samarbejde med Københavns Byttemarkeder og World Perfect.

Næste Fashion Exchange Market afholdes i april 2014 med håb om at blive verdens største tøjbyttemarked, og dermed gøre så mange som muligt opmærksomme på tøjs egentlige værdi.