Kort fortalt

En sønderjysk købmand sparer 201.390 kroner på gas med et CO2-køleanlæg. Samtidig er den årlige udledning af CO2 sænket med 34%.

Projektet

Et almindeligt dansk supermarked bruger rigtigt meget energi på at sikre, at fødevarer er opbevaret ved den rette temperatur. Normalt udledes varmen fra et køleanlæg direkte ud i den blå luft, men det kan undgåes, hvis køleanlægget anvender CO2 som kølemiddel. Et CO2-køleanlæg er nemlig perfekt til at lave kulde og varme samtidigt.

I SuperBrugsen i Høruphav, Sønderjylland, plejede købmanden at bruge gas til at opvarme vand til rengøring især i butikkens delikatesseafdeling og bageri, hvor der bruges mange liter varmt vand til daglig rengøring.

Efter en brand besluttede den sønderjyske købmand sig for at investere i et CO2-køleanlæg, der både kan opvarme varmt vand til rengøring og udnyttes til at opvarme butikken. Købmanden har nu sparet 34% i CO2-udledning om året og 201.390 kr. på gasregningen.

Bedre indeklima
Køleanlægget har kostet ca. 40.000 kroner, og løsningen har udover overskud på gasregningen også skabt et langt bedre indeklima til glæde for kunderne i butikken og også for medarbejdere, som før ofte døjede med forkølelser på grund af træk, fordi bageriet og blomsterbutikken er placeret i forhallen. Men med den nye løsning oplever butikken mindre sygefravær blandt de ansatte og en mere behagelig og konstant indendørs temperatur.

1800 liter varmt vand kan opvarmes på to timer
I butikken er alle frysere og køleskabe koblet til køleanlægget, og i loftet hænger store ventilatorer, der blæser varm luft ud fra køleanlægget. Om vinteren sørger ventilatorerne for at holde butikken lun og opretholde en konstant indendørs temperatur, selv om det fryser helt ned til minus 20 grader udenfor.

Køleanlægget sørger også for at det varme vand til rengøring opvarmes på kun to timer (1800 liter).