Kort fortalt

Spar penge og ressourcer, mens du bytter ting væk, du alligevel ikke bruger, og får andres medbragte ting, du hellere vil have. Helt gratis

Projektet

Byttemarkeder er et alternativ til loppemarkeder, hvor alle bytter med alle. Man behøver ikke købe en stand, man dukker bare op med de ting, man gerne vil give væk. På byttemarkedet fordeler du selv dine ting på bordene, hvor der er kategorier som herretøj, dametøj, sko, film, musik, legetøj mm. Derefter kan du frit tage af det, andre har medbragt. Efter lukketid gives resterne til velgørenhed.

I 2013-2015 kunne lokale frivillige få hjælp til opstart af byttemarked i deres by, da erfarne arrangører rejste rundt og satte nye netværk igang og hjalp til med at holde første marked. Projektet blev støttet af Miljøstyrelsens Pulje til Grønne Ildsjæle.

Ved at bytte sender du et signal om, at der skal produceres færre men bedre ting. Du sparer ikke kun de ting, der ville være endt i storskrald, men vand og affald i det land, der producerer helt nye ting. Når nogen overtager dine jeans, sparer I f.eks. de 10.000 liter vand, som bruges til produktion og farvning.

Flere deltagere glæder sig over at forære ting væk, der ellers ofte ville være end i storskrald. Andre fortæller at de nu har en kasse stående i skabet/skuret/kælderen, hvor de samler ting, der skal videre til genbrug. Ting der har brugsværdi, men måske ikke salgsværdi og ellers var blevet til skrald.

Byttemarkeder gør en forskel, fordi:
- det bliver håndgribeligt at gøre noget miljørigtigt i en tid, hvor mange miljøproblemer er komplicerede
- deltagerne reflekterer over deres forbrug og skaber nye vaner
- de er drevet af lyst og glæde
- det er vigtigt for mange af de frivillige at være med i et fællesskab med mening
- de (også) appellerer til mennesker, der ikke i forvejen bruger loppemarkeder, genbrugsbutikker eller DBA
- alt vi har lært bliver delt på vores blog. Tekst, plakat, vagtskema, billeder, logo - alt må bruges og ændres
- de er lette at kopiere
- alle kan være med
- der (indtil videre) byttes 2-6 tons ting på en eftermiddag

Spørgsmål / svar

Ole Lundberg | lør, 08/24/2013 - 21:29

I vores lille andels forening er vi startet med at stille bøger ned i en bytte reol, det er et lille skridt i den rigtige retning, desuden er det blevet systematiseret med haveaffald, der bliver til kompost, er der flere små ideer der er lette at implementere?
Venligst
Ole Lundberg

Lama Juma | tir, 08/27/2013 - 22:42

Dejligt at høre, byttehjørner er en mega god ide. Jeg tror godt I kan bytte andre ting end bøger, men det kommer selvfølgelig an på om der er en måde af komme af med de ting, der har stået meget længe. Der hvor jeg bor er der byttehjørne i det skur, hvor vi også har kildesortering af affald og storskrald. Så hvis noget har stået i en måned ender det så til sidst i containeren. Men der sætter folk også elektronik, køkkenudstyr og service, der intet fejler. Og legetøj nogle gange. Men hvis der ikke er den slags ordning skal man have en aftale om at nogen tømmer det og afleverer til genbrug af og til.

Når det gælder om at komme af med store ting som f.eks en sofa eller et bord kan man bruge storskrald.dk, afhent.dk eller dba. Der lægger man et billede af det, man vil forære væk og så kan andre komme og hente det. Jeg bruger mest dba lige nu, for de har en app hvor jeg kan tage billede med min tlf og lægge det direkte op i "gratis" kategorien. Så skal jeg heller ikke selv bære en sofa ud i elevatoren fra 12 sal.

Og så kan man selvfølgelig holde et lille byttemarked i andelsforeningen. Der er det jo mest for det sociale, hvis man allerede har et byttehjørne. Det sjove ved at mødes er alle de historier, man får med om tingene :)

mvh Lama

Florence Sashila Singarayer | tir, 09/03/2013 - 15:37

Kære Lama!
Den byttemarked dag dejligt oplevelse hafte jeg :-) Håbe jeg vi ses igen. Jeg har noget ide vil gerne dele med dig. Kan du add. mig som pb. Jeg kan sent min telefon nr. til Cecilie Amorøe. Du kan få far hende.

Lama Juma | ons, 09/04/2013 - 10:06

Hej Florence, tak for sidst. Skriver lige til Cecilie og får dit nr, så kan vi tales ved der :)

Edina Kahrimanovic | tor, 09/05/2013 - 00:14

Det er et super godt og miljøbevidst projekt! Jeg er stolt af at være en en del af Odense Byttemarkedet. Og den vej være med som frivillig til at gøre en forskel. Ses vi den 06.okt 2013 på Bolbro Byttemarked fra kl 10-14? Det tror jeg nok at vi gør! ;-)

Lama Juma | fre, 09/06/2013 - 09:50

Jaaah Ed, det er dejligt du vil være med :) I gør det godt i Odense! Sad lige og talte sammen i går med Rosa, og der har indtil videre været 28 byttemarkeder rundt omkring i DK, og denne måned alene er kommer der 8! Så det vokser helt vildt lige for tiden. Og der kommer nye byer til netværket. Randers har lige overhalet Odense gruppen med medlemmer på bare 2 uger. Men mon ikke I får vokseværk nu også :D

Intet profilbillede
Mathias Eilenberg | tir, 09/10/2013 - 23:03

Hej :)

Man kunne også troppe op med en symaskine og tilbyde at lave småreparationer på folks yndlingstøj. Nogle af os styrer jo symaskiner som en boss! Mens andre har et totalt fjernt forhold til sådan én, og vælger at smide tøj ud fordi de ikke magter at reparere det. Bare en tanke jeg lige fik :)

Lama Juma | ons, 09/11/2013 - 16:20

Meget gerne! Det er ikke altid det lykkes at finde folk med en symaskine og lyst til at reparere, men vi prøver altid og se om nogen har lyst til netop det :) I Århus har det været nogle gange i al fald.

Signe | søn, 09/15/2013 - 09:13

Jeg elsker byttemarkeder, fordi det både giver mening OG er mega hyggeligt. Jeg har både været frivillig, deltager og en enkelt gang arrangør, og det har hver gang været sådan en dejlig oplevelse. Man ser andre mennesker elske at overtage de ting man selv er dødtræt af, og så kan man endda få lidt af andres "guld" med hjem. Og så giver det bare en rar fornemmelse i maven at vi alle sammen i fællesskab har reddet alle de ting fra at gå til spilde. Jeg kunne skrive meget mere, men jeg er nødt til at smutte... Jeg skal nemlig til byttemarked!

Intet profilbillede
Byttemarked SV | søn, 10/06/2013 - 18:05

Hej - Vi er nogle stykker, som gerne vil tyvstjæle det gode koncept til en anden del af byen. Blandt de lokaler vi har fundet, skal vi ved det foretrukne betalte et mindre lejebeløb. Ved du, hvordan det forholder sig mht. Skat, hvis vi kræver en symbolsk entré for at dække lokalelejen og forplejning til de frivillige?

Sider