Kort fortalt

Enlige mødre slår microhusholdninger sammen til ét levefællesskab og vinder både livsglæde, ressourcebesparelser og større økonomisk frihed.

Projektet

Enlige mødre slipper drømmen om kernefamilieliv i eget hus og erstatter den fluks med et levefællesskab med andre enlige mødre. Et eksperiment og pilotprojekt udi hvordan vi kan stortrives på meget færre m2 end vi troede var muligt, og hvordan vores hverdag kan blive både lettere, sjovere og grønnere hvis vi indgår i et levefællesskab.

Hvordan:
I samarbejde med en kommune skabes et alternativt boligtilbud til kommunens enlige mødre. En allerede eksisterende bygning rennoveres/ombygges efter bæredygtige principper til at huse 3-6 mødre med gennemsnitligt 2 børn hver. Den rumlige struktur består af et kerneområde på 75-150 m2, hvor man finder køkken, bad, toilet, vaskefaciliteter samt stue(r). Familierne har hver ét værelse som er privat - helligt om man vil - og som ligger som en satellit ud fra kerneområdet. Det samlede areal per beboer ligger væsentligt under hvad en familie normalt ville leve på. Familierne siger ja til udfordringen at lade sig nøje med mindre. Huslejen er naturligvis ligeledes markant lavere.

Ved at bo sammen på denne måde opnår vi:

- Store ressourcebesparelser! Ved at slå flere microhusholninger sammen til én stor behøver vi i mange tilfælde blot at anskaffe én af hver ting såsom køleskab, strygejern, vaskemaskine etc.Vi kan også reducere madspild, hvis vi spiser sammen, og boligen bliver billigere at varme op, da vi bor på færre m2 per person.

- En helt naturlig genbrugs- og delestrømning. Brugte gummistøvler vil finde vej til et mindre barn i levefællesskabet, og læsebøger vil cirkulere fra værelse til værelse før de finder tilbage på hylden igen. Alt sammen uden nogen anstrengelse men til gengæld med masser at glæde ved at gøre noget for sit medmenneske.

- At kommunerne for en konkurrencedygtig pris kan skabe værdige, farverige og bæredygtige tilbud til en sårbar gruppe borgere.

- At de enlige mødre får større økonomisk frihed og en reel mulighed for at skabe et liv uden spændetrøje på.

- At finde ind til den instinktive evne kvinder har til at samarbejde omkring en hverdag. Hvor vi deles og hjælpes ad, skraldgriner og tuder lidt eller måske bare sidder i en krog og kigger ud af vinduet, mens en anden står for aftensmaden i dag. Slut med at sidde derhjemme for sig selv efter børnene er puttet!

- En hverdag der simplethen er lettere fordi vi er flere om at gøre tingene. Derfor bliver der flere kræfter til affaldssortering, affaldsminimering og kompostering. Til alt det vi gerne vil, men hvor kræfterne ofte ikke rækker som det er.

- At genoplive storfamilien, hvor vores børn kan vokse op med mange flere nære relationer end det moderne familieliv ellers byder på. Her og nu øges den daglige livskvalitet for børnene og på sigt den sociale kompetence.

Dette er IKKE afsavn!
Dette er masser af livskvalitet som bare ligger og venter på os!!