Kort fortalt

Bæredygtig Ung giver unge på gymnasier konkrete værktøjer til at tage del i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Projektet

Projekt Bæredygtig Ung viser unge på landets gymnasier, at de selv kan gøre en forskel ved at leve mere bæredygtigt. Bæredygtig Ung er tænkt som et ”nede-fra-og-op”-projekt, hvor elever informeres og motiveres til at 1) gå til skolens ledelse med konkrete bud på, hvordan skolen kan blive mere bæredygtig og 2) lave events og kampagner.

Det unikke i projekt Bæredygtig Ung er, at vi lægger vægt på ung til ung-formidling, som giver unge konkrete redskaber og handlingsplaner til at gennemføre energibesparelser. UngEnergi har uddannet 12 frivillige forandringsagenter, der kickstarter forandringen blandt de unge. Forandringsagenterne tager ud på landets gymnasier og holder et oplæg for eleverne, der både sætter fokus på klimaforandringerne og behovet for CO2 besparelser - og præsenterer eleverne for ’De fem fede’. ’De fem fede’ er fem fede råd, som giver de unge konkrete redskaber til selv at skabe forandring og energibesparelser i deres hverdag. Vi kalder dem for fede råd, fordi vi vil vise, at det også kan være fedt at vælge de bæredygtige alternativer – også når man er ung. De fem fede råd er at vælge festival frem for fly, kål frem for kød, fadøl frem for flasker, slukket frem for standby og secondhand frem for shopaholic.

Eleverne opfordres desuden til at etablere små aktionsgrupper, som aktivt kan arbejde for at gennemføre energibesparende tiltag på uddannelsesinstitutionerne. Forandringsagenterne fungerer som konsulenter for aktions-grupperne, og i disse fora udvikles der forskellige events, som sætter fokus på bæredygtig¬hed. Med etableringen af aktionsgrupper sikres den lokale forankring. Der etableres desuden samarbejder mellem eleverne og det tekniske personale, og vi tilbyder et gratis energitjek af institutionen med en af vores energivejledere fra Energitjenesten. Det er vitalt for projektet, at det er de unge selv, der får implementeret egne idéer og tiltag – UngEnergi stiller ekspertise og midler til rådighed.
Projektet gør de unge på de danske uddannelsesinstitutioner i stand til at skabe forandring via en aktiv indsats – og giver dem en basal forståelse for demokrati og bæredygtighed. Eleverne får konkrete erfaringer med at skabe en bæredygtig omstilling i deres hverdag og omgivelser – og finder ud af, at selv en enkelt person kan gøre en stor forskel i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

På nuværende tidspunkt har vi uddannet 12 forandringsagenter, holdt oplæg for minimum 10.000 elever og haft aktiviteter på 14 gymnasier landet over. Interessen hos frivillige, elever, skoleledere etc. er så stor, at vi ikke kan efterkomme alle efterspørgsler. Vi får meget positiv respons på vores oplæg, underfundige materialer såsom huske-tattoveringer og konceptet som helhed, både fra lærere som meget gerne vil støtte op omkring aktiviteter på skolen - og fra skolens elever, som især er vilde med humoren i oplæg og materialer og ikke mindst de meget konkrete råd. En status over projekt er vedhæftet.