Kort fortalt

Jelling Musikfestival er på vej mod bæredygtighed skridt for skridt

Projektet

Jelling by på normalt 3000 indbyggere bliver den sidste weekend i maj hvert år invaderet af 20 - 30.000 mennesker.
På en festival er alt meget synligt både input i form af mad, teludstyr og lyd og output i form af spildevand, emballage og madrester, masser af affald fra campen og et enormt elforbrug.
Vi startede på campen med at opfordre beboerne til at rydde op når de forlader festivalen og derudover sortere deres affald. Første sommer vadede vi i affald til langt op på benene, vores indsats slog slet ikke til, men allerede i 2008 var vi ved at have fat i noget og siden er kampagneindsatsen stille og roligt øget. 4 - 5 tons dåser er det foreløbig mest synlige resultat og så en meget grønnere camp, fordi man kan se græsset.
I dag har vi et sjak af modne mennesker ,der går rundt og snakker med de 10 - 15.000 beboere på campen og opfordrer dem til at rydde op og sortere affald. De deler også plastikposer ud til affaldet. Derudove har vi etableret en klimabod som primært passes af unge mennesker. Her kan man deltage i en quiz om dåser og lege med dåser. Det har vist sig at være en god måde at kommunikere et svært budskab. Deltagerne får et stykke vandmelon bare for at deltage og derudover er der lodtrækning om bl. a. billetter til næste års festival.
Vi har fået oprettet en containerplads hvor frivillige i løbet af hele festivalen modtager affald fra campen og sikrer at der kun kommer dåser i en af containerne og efter hånden har vi også fået udvidet med container til metal og glas.
I 2011 gik Grønt Forum i samarbejde med Brandbjerg Højskole og sammen etablerede vi en oase, med træer og buske, et lille springvand, og en hængekøje, hvor man kan ligge og slappe af og høre fuglefløjt og vi har et lille spejderkøkken, der hele tiden koger brændenældesuppe til sultne og tørstige festivalgæster. Fuglefløjt, brændenældesuppe og vandmeloner skal altsammen udtrykke at når deltagerne på festivalen gør noget for miljøet, så giver naturen righoldigt tilbage. Rødding Højskole har også været med og lavet event omkring bæredygtigt festivaludstyr. Vi varmer på denne måde op til at tage kampen op med alt det udstyr i form af telte, stole og meget mere, der købes for næsten ingen penge om onsdagen i nærmeste byggemarked og som allerede 5 dage efter ender i forbrændingen.
I 2012 organiserede Brandbjerg højskole og Grønt Forum en workshop med ledelsen og mellemledere på festivalen og her blev der taget en stor beslutning om at Jelling Musikfestival skridt for skridt vil bevæge sig mod bæredygtighed. Fra efteråret 2012 overtog Brandbjerg højskole tovholderrollen fra Grønt Forum, da højskolen oplever at denne opgave med at udvikle en bæredygtig festival er meget udviklende for deres elever. Så i foråret 2013 var Brandbjerg højskole tovholder og frivillige fra Grønt Forum passede på eget initiativ klimabod, containerplads og miljøsjak. Nu bliver det spændende hvilke skridt der bliver de næste på vejen.

Spørgsmål / svar