Kort fortalt

Projektet Adopt A Box har til hensigt at dyrke den levende by med spiselige planter i form af grøntsagskasser på fortovene i Aarhus.

Projektet

Adopt A Box er et frivilligt projekt, der vil dyrke mad og fællesskaber i Aarhus ved at bringe spiselige planter ind i bybilledet. Projektet begyndte i Latinerkvarteret i 2012 og fortsat i år med at pynte bestemte gader i Aarhus og give stof til eftertanke i forhold til dyrkning af mad i byen.

Lokale caféer og butikker er inviteret til at “adoptere” en plantekasse til at stå på fortovet udenfor deres dør, som de passer i sommermånederne. Alle planterne i kasserne er spiselige og er udvalgt af Adopt A Box gruppen for både deres udseende og udbytte, da indholdet spises i august til et fælles høstmåltid. Høstmåltidet er en fundamental del af konceptet da vi vil bevise, hvor lækkert og muligt det er at dyrke grøntsager i byen.

I år var der fem valgmuligheder
1) Tim’s Tea Box: kamille, mynte, salvie, tagetes og lavendel
2) Kartoffelkassen: kartoffel og morgenfrue
3) Borschboxen: rodbeder, hvidløg og tallerkensmækkere
4) Den lille grønne kasse: porre, kål og tallerkensmækkere
5) Krudtkassen: bladbede, kornblomster, persille og hjulkrone

I 2012 forspirerede Adopt A Box projektgruppen planterne til de 44 bestilte kasser sidste år hjemme hos sig selv og byggede alle kasserne efter bestilling. Vi trængte dog til at udvide og fik i marts 50.000kr i bevilling fra Byggeriets Ildsjæle til at bygge et modulært drivhus som gav os mulighed for at spire endnu flere planter til brug i de 149 kasser der blev bestilt i år.

Alle i projektet arbejder frivilligt og vi har modtaget generøs støtte mange steder fra, ikke mindst fra Institut For (X), World Perfect og Byggeriets Ildsjæle og fra alle de herlige butikker og virksomheder der har givet deres opbakning til projektet ved at adoptere en plantekasse!

Vi mener at planter ikke blot skal være til pynt men skal også kunne spises og bruges og kun ved at eksperimentere med alternative dyrkningsformer, såsom urban farming og container dyrkning, kan vi i fællesskabet sikre vores fremtidig madforsyning. Adopt A Box er et eksperimentelt projekt der viser og forhåbentlig giver inspiration til byboere i Aarhus om potentialet for at dyrke mad selv på trods af de mange udfordringer der er i en urban setting.

Spørgsmål / svar

Mads Boserup Lauritsen | søn, 09/01/2013 - 16:22

Kære Adopt a box

I er fandme seje.

Håber vi kan samarbejde i løbet af 2014.

Ring hvis I vil vises rundt i Taghaven.

Glæder mig til at møde jer en dag.
/Mads

Intet profilbillede
Hester Callaghan | man, 09/02/2013 - 19:07

Hej Mads! Taghaven er også et super spændende projekt!
Jeg så lige i Information at du skal give en rundvisning - hvis bare man boede i København!
Håber alt går vel i haven!
- Hester

Mads Boserup Lauritsen | tir, 09/03/2013 - 22:29

Og jeg laver gerne en rundvisning for Adopt A Box'ere hvis I kommer forbi :-)

Og lur mig om rundvisninger ikke bliver en del af fremtidens TagTomat.

/Mads