‘Hvad gør vi nu?‘ DR og Informations omstillingskampagne fra 2013

DR og Information satte i 2013 fokus på de mange, der arbejder aktivt og konkret med omstillingsprojekter landet over. Læs mere om kampagnen her

Voresomstilling.dk udspringer oprindeligt af kampagnen og konkurrencen ‘Hvad gør vi nu? - vores omstilling til et bæredygtigt samfund‘ iværksat af DR P4 og Information i august 2013 og sponsoreret af Velux Fonden (læs mere her). Dengang som nu inviterer alle aktive omstillingsfolk til at dele deres omstillingsprojekt med os her på voresomstilling.dk. Det resulterede først i 27 finalister og siden i 9 vindere, der blev præsenteret i Pengemagasinet på DR1 onsdag d. 18 september - en fra hver af P4's ni distrikter. De er siden samlet og præsenteret i en digital omstillingsguide, som I kan se og downloade her. Nu står vi tilbage med godt 400 omstillingsprojekter, der til sammen udgør Danmarks største database for omstillingsprojekter, der står som inspiration for alle, der gerne vil selv vil være med i omstillingen til det bæredygtige samfund.

Til undervisningen på gymnasiet: Se Jørgen Steen Nielsens foredrag om den bæredygtige omstilling på DR's temaside for den store omstilling, der indeholder en række artikler, oplæg og spørgsmål, der kan bruges i undervisningen på gymnasiet.

Kampagnen og konkurrencen var første skridt i at skabe et nyt fællesskab for omstillingsprojekter, hvor vi giver erfaringer, viden og ideer videre til hinanden for at styrke omstillingen. Det er stadig muligt at dele omstillingsprojekter på siden, og sammen med jer vil vi fortsætte med at udbygge fællesskab og funktionaliteter på voresomstilling.dk.

Voresomstilling.dk er derfor for jer, der er handler nu! Det er for jer, der bygger byhaver og bistader og hjælper andre til at følge trop. Det er for de lokale fællesskaber, der sænker forbruget ved at bytte sig til en ny støvsuger, og jer der har lavet et delebilskoncept. Det er for de projekter, hvor virksomheder bruger hinandens restprodukter for at få en mere bæredygtig produktion. Og det er for de kommuner, der engagerer borgere og virksomheder til at sænke deres CO2-aftryk i omstillingen til en grønnere økonomi. I fører allerede an, og nu vil vi gerne lære fra jer.

Hvorfor skal jeg dele mit projekt på voresomstilling.dk?

Vi inviterer fortsat alle aktive omstillingsfolk om at dele deres projekt og erfaringer her på voresomstilling.dk. Det er jeres viden og erfaringer, der skal inspirere andre til at komme med ombord i omstillingen til det bæredygtige samfund. Voresomstilling.dk er tænkt som den database, som alle kan søge inspiration i, uanset om man er kommune, organisation, virksomhed eller en gruppe engagerede borger i lokalområdet, der gerne starte deres eget fødevare- eller elsparefællesskab, eller hvad der ellers ligger i voresomstilling.dk, der kan inspirere.

Hvordan deler jeg et projekt på voresomstilling.dk?

Du kan dele dit projekt på voresomstilling.dk ved at klikke her eller klikke på tilmeld projekt øverst på siden. Her beder vi jer først beskrive projektet i sin helhed, så andre kan forstå hvad det går ud på, hvem det henvender sig til og hvem I har involveret undervejs, og hvordan det hjælper til i omstillingen til det bæredygtige samfund. Grundtanken er at I skal beskrive jeres projekt og proces så detaljeret at andre kan gå igang med at genskabe jeres succes et andet sted, og derfor beder vi jer også skrive trin for trin, hvad andre kan lære af jer? Fortæl os hvad I har gjort og hvad andre projektmagere bør gøre, hvis de vil føre jeres koncept videre et andet sted? Det er jeres viden og erfaringer andre skal bygge videre på for at skabe omstillingen til det bæredygtige samfund.

Hvad kan jeg bidrage med, selv om jeg ikke er aktiv i et omstillingsprojekt?

Først og fremmest kan du vise din støtte til projekterne ved at anbefale og debattere de projekter, du selv mener er inspirerende. Men vigtigst af alt kan du jo lade dig inspirere til at starte et omstillingsprojekt op i dit nærområde. Det er mulighederne på kort sigt i den betaversion af voresomstilling.dk, der er i luften nu, men vi arbejder lige på at udvide funktionaliteter, der kan hjælpe jer til at støtte projekterne yderligere.

Hvad kommer der til at ske på voresomstilling.dk fremover?

Crowdfunding? Konceptionalisering af projekterne? Grønne fora, hvor I kan diskutere jeres erfaringer? Mulighed for at finde og samle frivillige i nærheden af jer selv, der også gerne vil starte et omstillingsprojekt op? Mulighed for at søge rådgivning, ideer og frivillige? Vi sidder og arbejder med alle disse ideer, og hvis du har et godt forslag til hvordan vi kan hjælpe omstillingsprojekterne videre, så send en mail til voresomstilling@information.dk eller svar på dette spørgeskema.

Kommer der en ny konkurrence?

Det korte svar må være ja. Vi har endnu ikke besluttet os for formatet, og det er ikke sikkert det giver mening at lede efter nye omstillingsprojekter allerede næste år, men konkurrencer kan komme i mange former og have flere formål. Det kan også være, at der vil være konkurrencer for en bestemt type projekter, men det ligger i fremtiden. Kort sagt er konkurrencer bare en glimrende måde at få folk engageret i omstillingen på og det tilbyder også gode muligheder for projekterne, så det vil vi gerne arbejde videre med.

Hvem sad i Dommerkomitéen

Dommerkomité kårede i uge 37 de ni bedste omstillingsprojekter, der skal udgøre Danmarks Store Omstillingsguide. I komiteen sad:

Connie Hedegaard, EU's klimakommissær

Connie Hedegaard har gennem sin karriere bevæget sig mellem journalistik og politik. Folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti første gang i 1984 og fra 2004-2009 var hun først miljøminister og sidenhen klima- og energiminister, inden hun blev udpeget som EU’s Klimakommissær. Connie Hedegaard udgav i 2008 bogen ‘Da klimaet blev hot‘, hvor hun i forordet skriver:
»Personligt både håber og tror jeg, at klimadebatten kommer til at fungere som overligger for et paradigmeskift. Et skift hvor mennesker i modsætning til de sidste mange års fokus på forbrug, forbrug, forbrug begynder at få øjnene op for at vi er forpligtet på andet end os selv her og nu.«

Christine Feldthaus, TV-vært og livsstilsekspert

Christine Feldthaus kendt som livsstilsekspert og TV-vært efter hun har medvirket i programmet ‘Kender Du Typen‘ på DR1, og senest har været aktuel med programmet ‘So F***ing Special‘. Hun har længe været engageret i klimadebatten og udgav i 2008 bogen ‘Feldthaus skruer ned – en dagbog om at spare på miljøet‘, hvor hun introducerer sit eget engagement med disse ord:
»Jeg ville helst ikke have, at min søn en dag skal kunne stå og anklage mig for at have været en svinemikkel, der havde siddet med hænderne i miljøskødet og tænkt: ‘Det går sgu nok. Lortet brænder ikke sammen, mens jeg lever.‘ Nu skulle piben have en anden lyd.«

Emil Urhammer, Omstilling Nu

Emil Urhammer er en af den nye generations klimaforkæmpere. Emil arbejder inden for feltet økologisk økonomi, og har siden 1. maj 2013 været ph.d.-studerende på Aalborg Universitet i København. Emil Urhammer er aktiv i netværket ‘Omstilling Nu‘, hvor 50 unge har formuleret et opråb til landets folkevalgte politikere med krav om handling. I appellen skriver de:
»Udfordringerne er mange og store. Vi kender langt fra alle svarene. Men vi har viljen og kræfterne til at blive del af omstillingen. Vi har oven i købet fornemmelsen af, at det vil blive livgivende, spændende og sjovt. Vi tror på Danmark som foregangsland – et laboratorium, hvor vi lader os inspirere af hinanden og inspirerer andre.«

Hvad er Omstillingspanelet og hvem er med?

Før de mange projekter blev givet videre til dommerne, stod et omstillingspanel for at screen og udvælge de 27 finalister. De var udvalgt, fordi de har en stærk tilknytning til udviklingen af det bæredygtige samfund, og deres kompetencer spænder bredt. Omstillingpanelet blev fordelt på P4s ni distrikter, så der sad 3-4 i hvert distrikt. De vurderede og pointgav projekterne med 1-5 point på fire kriterier. Det var gennemsnitsværdien af deres point samt læserstemmerne, der afgjorde, hvem der gik videre til finalen.

I omstillingspanelet sad:

 • Christopher Sveen, Director of Business Development - Sustainia Mandag Morgen
 • Steen Hildebrandt, Ph.D., professor i organisations- og ledelsesteori - Institut for Marketing og Organisation, Aarhus Universitet
 • Michael Minter, kommunikationschef og projektleder - Concito
 • Søren Hermansen, direktør - Energiakademiet
 • Povl Markussen, centerleder - Agendacentrene
 • Kim Christiansen, seniorkonsulent - Dansk Standard
 • Casper Harboe, Programchef Sharing Copenhagen - Københavns Kommune (Teknik og Miljø)
 • Ole Vissing, områdechef - Københavns Kommune (Teknik og Miljø)
 • Meik Wiking, direktør - Institut for Lykkeforskning
 • Gitte Krasilnikoff, partner - Deloitte
 • Miljøstyrelsen
 • Niels Johan Juhl-Nielsen, projektleder - Omstilling Danmark
 • Anna Lise Mortensen, ansvarlighedsdirektør i Coop, direktør i Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling
 • Helle Momsen Fredslund, projektleder - State of Green
 • Christian Eika, Research & Development Manager - Sustainia, Mandag Morgen
 • Birgit Munck-Kampmann, direktør i Copenhagen Ressource Institute
 • Elsebeth Gerner Nielsen, rektor - Designskolen Kolding
 • Frede Hvelplund, professor - Aalborg Universitet
 • Thomas Kolster, grundlægger og foredragsholder - WhereGoodGrows
 • Michael Stoltze, selvstændig - Natur & Idé
 • Lisbet Bræmer Jensen, direktør - Act NOW
 • Sarai Løkkegaard, ph.d. - Aalborg Universitet
 • Kristina Skovgaard Pedersen, Communications Manager & ekstern lektor - GateHouse A/S
 • Henrik Kærgaard, udviklingschef - Niras
 • Thomas Roland, afdelingschef for ansvarlighed - Coop
 • Morten Westergaard, klimachef - Middelfart Kommune
 • Poul Erik Lauridsen, direktør i Gate21
 • Nicholas Krøyer Blok, projektleder - CradlePeople
 • Jesper Theilgaard, meteorolog - DR
 • Anne Mette von Benzon, udviklingschef for klima og bæredygtighed - COWI
 • Peter Haase, direktør i NaturBornholm
 • Ole Green, strategisk udviklingschef - Webstech
 • Lars Goldsmith, direktør - DI
 • Jakob Lange, partner i BIG
 • Simon Elsborg Nygaard, ph.d.-studerende - Psykologisk Institut, Aarhus Universitet
 • Peter Rathje, direktør - Project Zero
 • Lars Pehrson, bankdirektør – Merkur Bank
 • Gert Sønderskov Hansen, Miljøstyrelsen
 • Sune Kirkegaard Rotne, Miljøstyrelsen
 • Carina Ohm, Grøn Omstillingsfond v/ Erhvervsstyrelsen
 • Bliv ven af kampagnen og hjælp med at sprede budskabet

  Hvis vi skal sparke nyt liv i omstillingen til det bæredygtige samfund, har vi ikke kun brug for gode projekter - vi har også brug for, at de bliver spredt.

  Vi inviterer derfor omstillingsaktive aktører, organisationer, myndigheder og virksomheder til at være venner af voresomstilling.dk. Vi vil løbende vende ideer med jer, og bede om jeres input til hvordan vi kan arbejde videre med omstillingen. Vi vil også bede jer hjælpe os med at sprede budskabet om voresomstilling.dk.

  Venner af kampagnen er idag:

 • Green Solution House
 • GoGreenCopenhagen
 • Plant din blyant - blyanten, der kan spire
 • AVV I/S Nulskrald
 • Energi Ø Ærø
 • Stop Spild af Mad
 • Køb-socialt.dk
 • State of Green - Danmarks internationale grønne brand
 • EUC Syd
 • Holstebro Kommune
 • Miljø- og EnergiCentret
 • Verdens Rigeste Landmænd
 • Lejre - Den Økologiske Kommune
 • Reshopper - Børnefamiliernes lokale markedsplads
 • GreenHunter
 • Zen Støtten
 • MiljøForum Fyn
 • TagTomat
 • 62Nord
 • Vestjyllands Højskole
 • Etilbudsavis
 • Madvognen
 • Folkeskoven
 • Landsforeningen for økosamfund
 • BISTAD
 • Project Zero
 • Gate 21
 • Grøn Erhvervsvækst
 • SustaIN
 • Sønderborg Produktionshøjskole
 • Bevidstforbrug.dk
 • Økologiens Have i Odder
 • Gallohuset
 • Ulandshjælp fra Folk til Folk
 • Villavenner.dk
 • Dressme.dk
 • HR7 Erhvervspsykologi
 • Byhaver
 • Lavenergi.dk
 • Sanker
 • Send en mail til projektleder Lars Højholt på lhoj@information.dk, hvis I vil være venner af kampagnen.

  Få vores nyhedsbrev

  Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev. Så holder vi dig løbende opdateret på udviklingen af voresomstilling.dk og på omstillingen til det bæredygtige samfund. Tilmeld dig her

  Læs vores cookie og privatlivspolitik her

  Læs eller download Informations omstillingsavis, der udkom i juni